فیستول مقعدی به دلیل عفونت در نواحی مقعد و انباشتگی چرک در بافت حول آن به وجود می آید. چرک توانایی آن را دارد که یک کانال کوچک در پشت سر خود باقی بگذارد و تا سطح پوست پیشرفت کند. افرادی که قبلا دچار آبسه مقعدی بوده اند و کامل درمان نشده اند به فیستول مقعد مبتلا می شوند. چرک و در بعضی مواقع ترشحات مدفوعی نیز قادرند از این کانال کوچک رد شده و در سطح پوست مشاهده شوند. عفونتی که دلیل آن آبسه باشد ممکن کل بدن را فرا گیرد.
عکس شکل فیستول مقعدی
علائم بیماری فیستول مقعدی
شما چگونه می توانید متوجه شوید که فیستول مقعدی دارید؟
- ترشح چرکی در ساعات زیاد از یک سوراخ و یا چند سوراخ در نواحی مقعد
- برخورداری از برجستگی سفت و دردناک در زمان لمس آن در اطرف مقعد
- وجود دردر در زمان درد دفع مدفوع
- برخورداری از سوزش و خارش ناشی از ترشحات در اطراف ناحیه مقعد
- تغییر رنگ پوست اطراف ناحیه مقعد
- وجود درد پس از دفع مدفوع
انواع فیستول مقعدی
فیستول مقعد به دلیل سادگی یا پیچیده بودن وابسته به جایی که قرار گرفته است و همچنین تقرب آن به محل دریچههای کانال مقعد به 5 دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
- فیستول اکسترا اسفنکتریک (Extrasphincteric): از راست روده (بخشی از رودهی بزرگ) شروع و به جهت معطوف و توسط عضلهی لواتور آنی کف لگن به پوست نواحی مقعد باز میشود. دقت داشته باشید که این نوع فیستول از خطوط دندانه دار (که غدد مقعد در آن جای کرفته اند) پدید میآید که احتمال دارد از بیماری کرون یا یک بیماری التهابی مثل آپاندیس و یا آبسه نشات گرفته باشد.
- فیستول سوپر اسفنکتریک ( Suprasphincteric ): از میان عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی شروع می شود و به جهت بالا سوق پیدا کرده و پیشزفت می کند و از عضلات پوبورکتالیسرد شده و در تقریبا در یک اینچی خروجی مقعد به پوست باز میشود. امکان پدیدار شدن این نوع فیستول ۲۰ درصد می باشد.
- فیستول ترانس اسفنکتریک ( Transphincteric ): میان عضلات دریچهی داخلی و خارجی و یا پشت مقعد آغاز و از عضلهی اسفنکتر خارجی رد شده و در فاصلهی یک اینچی و یا فاصله ای بیشتر از پوست نواحی مقعد به بیرون می رود. احتمال پدیدار شدن این فیستول ۲۰ تا ۲۵ درصد می باشد که به خاطر فرمت ظاهری آن که امکان دارد شبیه ‘U’ باشد، این نوع فیستول را با نام فیستول نعل اسبی هم می شناسند.
- فیستول اینتر اسفنکتریک ( Intersphincteric ):در میان عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی شروع شده و با گذر کردن از عضله اسفنکتر داخلی از ناحیه بسیار نزدیک به مقعد به بیرون می رود. و جزو متداولترین نوع فیستول مقعدی به شمار می آید که امکان مبتلا شدن به آن بین ۵۵ تا ۷۰ درصد می باشد.ز
- فیستول زیرمخاطی: این فیستول به شکل سطحی از زیر مخاط رد می شود. این کانال میتواند سبب به وجود آمدن نشانه های آزاردهنده ای مثل مشکلات پوستی و سوزش پوست، درد، التهاب و نیز در بعضی از افراد نشانه های دیگری مثل خونریزی و ترشح در زمان عبور مدفوع شود.
نشانه های بروز فیستول وابسته به دلیل این بیماری و سایر مسائل متغیر است. درمان این بیماری اغلب به گونه ای است که به خاطر صدمه ای که بافت رسانده است بایستی لزوما جراحی شود تا بتوان با عفونت آن مقابله کرد و آن را ترمیم نمود.
کلینیک مهنا